Formblåsning

Formblåsning för produkter i plast

2016-01-08

Idag så är det många produkter som har tagits fram med hjälp av formblåsningstekniken. Vi är vana vid synen av en snygg pet-flaska med form som passar perfekt till ändamålet. Men det här är bara möjligt tack vare de moderna formblåsning maskiner som finns för effektiv tillverkning av ihåliga plastföremål. Det som skiljer formblåsningen från andra tekniker som till exempel formsprutning är att man använder sig av lufttryck för att få den varma plasten att lägga sig mot en färdig form. Det här är precis det som krävs för att kunna tillverka en plastflaska eller annat ihåligt objekt på kort tid.

Formblåsning utvecklas

Man började utveckla teknisk formblåsning redan under slutet av 1800-talet men metoden har förstås utvecklats för att bli så pass effektiv som den är idag. I slutet av 1800-talet så kunde man med denna metod ta fram skallror för bebisar gjorda av celluloid plast. Den här metoden är idag en av de främsta då man vill ta fram hålkroppar av termoplast och man vill se en jämn fördelning av tjocklek. Numera så ligger fokusen på flaskor och den första flaskan av polyetylene togs fram i slutet av 1942 i USA. Det här var början på en industri som i dagsläget står för över 30 miljarder flaskor per år bara i USA.

Så går det till

Formblåsning av plast är en process som ser rätt enkel ut och som tack vare moderna formblåsningsmaskiner också är det. Det hela börjar med att man värmer upp en plastattrapp som har rätt form och storlek för den flaska som man ska ta fram. Nästa steg blir att mata in plastformen i maskinen som kommer att använda sig av luft, eller gas, för att pressa ut plasten mot formens väggar. Det här är en process som går snabbt och som sker i en sluten behållare eller kammare som man inte kan se in i. När formningen är klar så låter man den varma polymer som har använts kylas ner och sedan så kan man lossa på kammarens sidor och plastprodukten är i stort sett färdig. Nu kan den matas ut till en behållare där alla de färdigformade flaskorna samlas upp.

Skruvdelen på flaskan är ofta klar innan man formar själva flaskan då den här delen inte behöver påverkas i formningsprocessen. Det här betyder att man på kort tid får en flaska som är redo att fyllas med dryck, dekoreras med dekal, och slutas med lock.

Olika typer av formblåsningsmetoder

Nu är det förstås så att tekniken för formblåsningen kan se lite olika ut beroende på vad man producerar och vilken typ av maskin som man väljer. Det finns extrudering, injektionsformning, sträckblåsning, och även en teknik där man hettar upp igen och formblåser.

Sedan så är det även så att man kan använda sig av olika typer av material beroende på vad man tillverkar. Det fina med formblåsningstekniken är att den lämpar sig väl för olika typer av plaster såsom PP, PVC, PET, Polykarbonat och fler. Med tiden så introducerar man fler material. Så länge som materialets struktur klarar av det höga trycket och kan tänjas med jämn kvalitet så kan det användas på detta sätt. En maskin kan också användas för många olika typer av flaskor och ihåliga komponenter. Det enda man behöver byta ut är själva formen och man kan ha många kammare aktiva samtidigt i samma maskin för att på så vis öka produktionstakten.

Kända formblåsningsmaskiner

Det finns förstås många olika tillverkare av formblåsning maskiner men några som är mycket kända och som används särskilt i USA är Bekum, Hayssen och Battenfeld/Fischer. Beroende på den typ av formblåsning som man vill utföra så kommer ett visst märke vara av större intresse. Det som kan vara klokt att tänka på är att man kan dra nytta av att använda sig av en serie med maskiner från samma märke för bättre service och lättare produktionsprocess.


Etiketter:  formblåsning  plastprodukter
Sidor:

 Tipsa andra

 Kontaktinfo

Simons Metallindustri & Formblåsning AB

Västergatan 14

335 30 GNOSJÖ

Telefon: 0370 – 913 31

button.contact_map

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

Simons Metallindustri & Formblåsning AB
Västergatan 14
335 30 GNOSJÖ
Telefon: 0370 – 913 31
www.formblasning.com