Effektiv formblåsning av flaskor och ihåliga komponenter

2016-01-08

Det är lätt att tro att modern teknik automatiskt betyder att man kan producera en massa exemplar på nolltid. Visst är det så att man med nya maskiner kan få upp arbetstakten, och det oavsett om man jobbar med formsprutning, eller olika typer av formblåsning som sträckblåsning eller extrudering. Om en plastflaska tar för lång tid att producera så blir arbetsmetoden alltför kostsam och det är därför som moderna formblåsningsmaskiner utvecklas för att klara av allt från variation till snabb produktion.

Effektiv formblåsning

Med effektiv formblåsning av plast så finns det flera olika moment att beakta. Man kan inte bara se till maskinen för att få en perfekt process. Även om den här arbetsmetoden kan användas för många olika typer av polymer så är det förstås så att man måste jobba med plastmaterial som kommer att klara av trycket som uppstår i maskinens kammare då man blåser ut formen på flaskan. En bra pet-flaska har en jämn form och en god hållbarhet och det här är förstås något som påverkas av den plast som man använder sig av, inte bara av själva arbetsmetoden.

Hur många hålkroppar man kan få ut med en enda maskin per timme är också något att fundera på. Med teknisk formblåsning så ska man inte behöva vänta särskilt länge på varje komponent även om det krävs viss tid till uppvärmning av material samt kylning för att man ska kunna behålla formen. Numera så tar vi för givet att formning av termoplast ska gå snabbt och lätt men för att arbetet ska bli effektivt med många komponenter per minut som resultat så måste allting omkring maskinen också fungera som det ska. Saker som kan påverka produktionen är:

  • Hur man programmerar och kommer åt maskinens arbetsprocess
  • Hur inmatningen ser ut och fungerar
  • Hur man samlar upp färdiga komponenter och sedan för dessa vidare
  • Hur man kan felsöka på ett snabbt och effektivt sätt
  • Hur många arbetsstationer som är kopplade till maskinen

Man kan ju arbeta flera personer med en och samma process och då är det viktigt att man har en bra metod och ett samarbete som gör att man får ut mesta möjliga av maskinen.

Samma maskin för olika projekt

De moderna formblåsningsmaskinerna gör det möjligt att med en sluten behållare och gas få fram perfekta former, men det räcker ju inte med en behållare då man behöver ta fram tusentals exemplar på kort tid. Då är det bra att jobba med maskiner där man kan använda sig av flera kammare som är igång samtidigt. Det här blir möjligt tack vare modern programmering samt en arbetsprocess där man har full koll på varje del av produktionen samt det samlade resultatet.


 Sociala medier

 Kontaktinfo

Simons Metallindustri & Formblåsning AB

Västergatan 14

335 30 GNOSJÖ

Telefon: 0370 – 913 31

Kontakta oss & karta

 Följ oss!

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

Simons Metallindustri & Formblåsning AB
Västergatan 14
335 30 GNOSJÖ
Telefon: 0370 – 913 31
www.formblasning.com